USTENSILE
+2
nicuvar
aurora
6 participanți
Pagina 1 din 1
USTENSILE
Eu sunt "bolnavă" de cuţite de bucătărie.
După mine, casa în care nu taie cuţitele, este casă fără bărbat!
Pentru tăiat fff subţire, eu recomand acest cuţit, cu lamă ceramică.
Lama este foarte sensibilă (eu mi-am cumpărat deja unul de rezervă),
dar altceva mai bun eu nu am găsit.
Pot tăia orice, felii ffff subţiri (pâine chiar şi cea foarte proaspătă, carne, mezeluri, zarzavat)
Dar trebuie maaaare grijă
1. să nu-l scapi din mână, că s-a spart,
2. să nu ai vreun deget pe traiectorie, că taie tot,
şi nici nu simţi decât atunci când e prea târziu.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
După mine, casa în care nu taie cuţitele, este casă fără bărbat!
Pentru tăiat fff subţire, eu recomand acest cuţit, cu lamă ceramică.
Lama este foarte sensibilă (eu mi-am cumpărat deja unul de rezervă),
dar altceva mai bun eu nu am găsit.
Pot tăia orice, felii ffff subţiri (pâine chiar şi cea foarte proaspătă, carne, mezeluri, zarzavat)
Dar trebuie maaaare grijă
1. să nu-l scapi din mână, că s-a spart,
2. să nu ai vreun deget pe traiectorie, că taie tot,
şi nici nu simţi decât atunci când e prea târziu.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
aurora- Mesaje : 7463
Data de inscriere : 02/01/2010
Localizare : RO, Hunedoara
Re: USTENSILE
Nicule, ai ustensilele de moderare, vezi ca fetele asteapta sa-ti echipezi corespunzator bucataria forumistica cu de toate. Lipsesc topicurile.
Re: USTENSILE
Nicu,sunt foarte interesante filmuletele astea ale voastre.Sincer,eu am cutitasul meu preferat cu care tai zarzavatul dar dupa ce am urmarit imaginile astea ma gandesc c-ar fi bine sa-mi iau si eu un satar de-ala minune.
In ce priveste tocatul legumelor..nu-mi iese deloc figura aia pe care-o explica Doina...Nu stiu de ce!
In ce priveste tocatul legumelor..nu-mi iese deloc figura aia pe care-o explica Doina...Nu stiu de ce!
little light- Mesaje : 6950
Data de inscriere : 02/01/2010
Varsta : 45
Localizare : Bucuresti
another- Mesaje : 5532
Data de inscriere : 02/01/2010
Varsta : 59
Localizare : Undeva în Valahia!
Re: USTENSILE
Tefal – o tigaie cu un strat de moarte garantata...
Poveste cu un canar si o tigaie
A fost odata ca niciodata un procedeu de verificare a toxicitatii materialului din care este fabricata o tigaie pentru prajit. Procedeul era urmatorul: se lua tigaia si se punea la incalzit pe foc, fara nici o substanta in ea. Deasupra tigaii, la o inaltime suficient de mare astfel incat caldura se nu fie simtita, se atarna o colivie cu un canar. In acest mod, vaporii de aer ridicati din tigaia ce se incalzea pe foc ajungeau la canar, dar fara sa fie calzi. Insa substantele pe care le emana metalul la caldura ajungeau in colivie. La anumite tipuri de tigai, canarul murea.
Explicatia: canarul este o pasare exrem de sensibila la substantele toxice din aer. Cand este pe foc, un metal se descompune. Evident, la o anumita temperatura. Insa aceasta temperatura de prag conteaza foarte mult. Este normal ca, daca tigaia este lasata pe foc fara nimic in ea un timp indelungat, ea sa se arda si sa se descompuna chiar pana la se face scrum. Insa in cazul gatitului, exista materiale la care temperatura de prag nu este niciodata atinsa.
In zilele noastre, povestea nu mai este spusa niciodata. Si nici pusa in practica de catre producatori.
Insa, din fericire, exista asociatii care se ocupa cu acest lucru si care trag un semnal de alarma.
Dintre toate tipurile de tigai folosite astazi in bucatariile noastre, cele mai practice ni se par a fi cele din teflon pentru ca ele au un strat antiaderent care impiedica mancarea sa se lipeasca de ele. Insa acest avantaj aduce cu sine un mare minus tigaile sunt toxice. Intr-un interval de 2 pana la 5 minute deasupra focului, stratul protector de teflon de pe o tigaie se descompune, emanand substante toxice care sunt puse de mult in stransa legatura cu boli cum ar fi cancerul, dar si alte afectiuni.
Una din substantele toxice din componenta teflonului se numeste ammonium perfluorooctanoate, si este cunoscuta sub denumirea de C-8. Aceasta substanta se mai gaseste si in alte produse, sub denumirea de teflon sau nu: in varul lavabil cu teflon ( de exemplu in Romania este vopseaua Savana cu teflon), in detergentul de rufe care nu lasa petele sa adere la tesatura, in materialele care nu lasa murdaria sa adere la tesatuta.
Substantele toxice din componenta teflonului sunt absorbite in organism in 3 moduri prin inhalare, prin piele si prin ingerare o data cu manncarea gatita in vasul de teflon. Cel mai grav la ora actuala este faptul ca din ce in ce mai multe vase si ustensile pentru gatit sunt acoperite de teflon.
Pentru ca firmele producatoare de vase din teflon aduc in fata numai avantajele, iata o lista de motive pentru renuntarea la teflon:
1. Vasele de teflon sunt scumpe si se strica repede. Chiar si intretinute corect, isi modifica forma in timp de la caldura.
2. Vasele de teflon se zgarie.
3. Mancarea gatita la cuptor nu se prinde te tigaie, din orice material ar fi aceasta.
4. In cazul aluaturilor gatite la cuptor (prajituri etc), orice vas pregatit corespunzator (uns cu margarina/tapetat cu faina etc) face fata provocarii in mod admirabil.
5. Exista pe piata si alte tipuri de vase de gatit decat cele din teflon.
Alternative la tigaia de teflon (in ordinea crescatoare a toxicitatii):
1. Vasele din sticla termorezistenta tip Jenna. Sticla nu se descompune in nici un mod la gatit.
2. Vasele ceramice.
3. Vasele de fonta.
4. Vasele de otel inoxidabil.
5. Vasele de aluminiu desi si aluminiul se descompune si poate caauza probleme in aceeasi arie cancer, tumori, etc, este de preferat in fata teflonului.
Articole despre toxicitatea teflonului:
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Nu alegeti in bucataria, in casa si in viata dumneavoatra substante care sunt descoperite recent. Preferati-le pe cele care au fost langa om sau in natura de zeci de mii de ani, si ale caror efecte sunt bine cunoscute.
Poveste cu un canar si o tigaie
A fost odata ca niciodata un procedeu de verificare a toxicitatii materialului din care este fabricata o tigaie pentru prajit. Procedeul era urmatorul: se lua tigaia si se punea la incalzit pe foc, fara nici o substanta in ea. Deasupra tigaii, la o inaltime suficient de mare astfel incat caldura se nu fie simtita, se atarna o colivie cu un canar. In acest mod, vaporii de aer ridicati din tigaia ce se incalzea pe foc ajungeau la canar, dar fara sa fie calzi. Insa substantele pe care le emana metalul la caldura ajungeau in colivie. La anumite tipuri de tigai, canarul murea.
Explicatia: canarul este o pasare exrem de sensibila la substantele toxice din aer. Cand este pe foc, un metal se descompune. Evident, la o anumita temperatura. Insa aceasta temperatura de prag conteaza foarte mult. Este normal ca, daca tigaia este lasata pe foc fara nimic in ea un timp indelungat, ea sa se arda si sa se descompuna chiar pana la se face scrum. Insa in cazul gatitului, exista materiale la care temperatura de prag nu este niciodata atinsa.
In zilele noastre, povestea nu mai este spusa niciodata. Si nici pusa in practica de catre producatori.
Insa, din fericire, exista asociatii care se ocupa cu acest lucru si care trag un semnal de alarma.
Dintre toate tipurile de tigai folosite astazi in bucatariile noastre, cele mai practice ni se par a fi cele din teflon pentru ca ele au un strat antiaderent care impiedica mancarea sa se lipeasca de ele. Insa acest avantaj aduce cu sine un mare minus tigaile sunt toxice. Intr-un interval de 2 pana la 5 minute deasupra focului, stratul protector de teflon de pe o tigaie se descompune, emanand substante toxice care sunt puse de mult in stransa legatura cu boli cum ar fi cancerul, dar si alte afectiuni.
Una din substantele toxice din componenta teflonului se numeste ammonium perfluorooctanoate, si este cunoscuta sub denumirea de C-8. Aceasta substanta se mai gaseste si in alte produse, sub denumirea de teflon sau nu: in varul lavabil cu teflon ( de exemplu in Romania este vopseaua Savana cu teflon), in detergentul de rufe care nu lasa petele sa adere la tesatura, in materialele care nu lasa murdaria sa adere la tesatuta.
Substantele toxice din componenta teflonului sunt absorbite in organism in 3 moduri prin inhalare, prin piele si prin ingerare o data cu manncarea gatita in vasul de teflon. Cel mai grav la ora actuala este faptul ca din ce in ce mai multe vase si ustensile pentru gatit sunt acoperite de teflon.
Pentru ca firmele producatoare de vase din teflon aduc in fata numai avantajele, iata o lista de motive pentru renuntarea la teflon:
1. Vasele de teflon sunt scumpe si se strica repede. Chiar si intretinute corect, isi modifica forma in timp de la caldura.
2. Vasele de teflon se zgarie.
3. Mancarea gatita la cuptor nu se prinde te tigaie, din orice material ar fi aceasta.
4. In cazul aluaturilor gatite la cuptor (prajituri etc), orice vas pregatit corespunzator (uns cu margarina/tapetat cu faina etc) face fata provocarii in mod admirabil.
5. Exista pe piata si alte tipuri de vase de gatit decat cele din teflon.
Alternative la tigaia de teflon (in ordinea crescatoare a toxicitatii):
1. Vasele din sticla termorezistenta tip Jenna. Sticla nu se descompune in nici un mod la gatit.
2. Vasele ceramice.
3. Vasele de fonta.
4. Vasele de otel inoxidabil.
5. Vasele de aluminiu desi si aluminiul se descompune si poate caauza probleme in aceeasi arie cancer, tumori, etc, este de preferat in fata teflonului.
Articole despre toxicitatea teflonului:
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Nu alegeti in bucataria, in casa si in viata dumneavoatra substante care sunt descoperite recent. Preferati-le pe cele care au fost langa om sau in natura de zeci de mii de ani, si ale caror efecte sunt bine cunoscute.
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|