Dulceață de ARDEI IUTE
4 participanți
Pagina 1 din 1
Dulceață de ARDEI IUTE
Dulceață de ARDEI IUTE
cantități
- 500 g ardei iute (verde, roșu, galben ... cu cât mai colorat, cu atât mai aspectuos) ... eu am pus 1 kg
- 500 ml oțet (am pus 600)
- 500 g zahăr (am pus 600)
Ardeiul iute se spală și se taie rondele, pe cât posibil fără semințe.
(eu pun ardeiul tăiat - anul asta l-am tăiat cu foarteca - într-o stecuratoare cu găuri mari
și spăl sub jet puternic de apă și spăl i spăl ... cât am răbdare, să se scurgă semințele;
sau mai crestez ardeiul și scot semințele)
(cine vrea mai puțin iute, poate folosi ardei iute bulgăresc, de-alaa mai decolorat
și mai lung... dar nu prea e iute deloc)
Oțetul se fierbe în clocot să se lege un pic cu zahărul - cam 20-30 de minute
(de-aia-i zice "dulceață", că se fierbe un sirop ca la dulceață,
dar nu cu apă și zahăr, ci din oțet și zahăr).
În siropul care clocotește, se pun ardeii tăiați și se mai dau câteva clocote.
Se fierbe incă 20-30 de minute, să se lege dulceața.
Se pune în borcane fierbinte.
Se folosește în orice: ciorbă, mâncăruri, friptură, pe post de ketchup,
chiar simplu pe pâine, cu mezeluri. Nu este exagerat de iute.
Eu îl pun și în compoziția de sosuri pe bază de maioneză.
Am făcut ficăței de pui cu ceapă și roșii, peste care am pus și o lingură de dulceața de ardei iute.
Se face ffffffffff repede, eu l-am făcut intr-o seară, după ora 20.00 m-am apucat.
E mai greu cu tăiatul ardeiului, eu folosesc neapărat mănusi de menaj (de cauciuc).
Și e mai greu ca la tocat ceapă, așa pișcă la nas și la ochi, și te sufocă, am tusit pana la sufocare.
(soțul meu rade de mine, in primul an cnd am făcut o cantitate mai mare,
m-am legat la nas cu o eșarfă, am incercat să pun o mască cumpărată de la farmacie,
ca alea de se folosesc in spital ... soțul meu a zis că păcat că nu mai are masca aia de gaze
de război de la gărzile patriotice).
Ce combinații am mai făcut:
- ardei iute colorat
- ardei iute bulgăresc + un pic de ardei iute normal
- ardei iute + gogonele + ardei kapia + ceapă (roșie și albă)
cantități
- 500 g ardei iute (verde, roșu, galben ... cu cât mai colorat, cu atât mai aspectuos) ... eu am pus 1 kg
- 500 ml oțet (am pus 600)
- 500 g zahăr (am pus 600)
Ardeiul iute se spală și se taie rondele, pe cât posibil fără semințe.
(eu pun ardeiul tăiat - anul asta l-am tăiat cu foarteca - într-o stecuratoare cu găuri mari
și spăl sub jet puternic de apă și spăl i spăl ... cât am răbdare, să se scurgă semințele;
sau mai crestez ardeiul și scot semințele)
(cine vrea mai puțin iute, poate folosi ardei iute bulgăresc, de-alaa mai decolorat
și mai lung... dar nu prea e iute deloc)
Oțetul se fierbe în clocot să se lege un pic cu zahărul - cam 20-30 de minute
(de-aia-i zice "dulceață", că se fierbe un sirop ca la dulceață,
dar nu cu apă și zahăr, ci din oțet și zahăr).
În siropul care clocotește, se pun ardeii tăiați și se mai dau câteva clocote.
Se fierbe incă 20-30 de minute, să se lege dulceața.
Se pune în borcane fierbinte.
Se folosește în orice: ciorbă, mâncăruri, friptură, pe post de ketchup,
chiar simplu pe pâine, cu mezeluri. Nu este exagerat de iute.
Eu îl pun și în compoziția de sosuri pe bază de maioneză.
Am făcut ficăței de pui cu ceapă și roșii, peste care am pus și o lingură de dulceața de ardei iute.
Se face ffffffffff repede, eu l-am făcut intr-o seară, după ora 20.00 m-am apucat.
E mai greu cu tăiatul ardeiului, eu folosesc neapărat mănusi de menaj (de cauciuc).
Și e mai greu ca la tocat ceapă, așa pișcă la nas și la ochi, și te sufocă, am tusit pana la sufocare.
(soțul meu rade de mine, in primul an cnd am făcut o cantitate mai mare,
m-am legat la nas cu o eșarfă, am incercat să pun o mască cumpărată de la farmacie,
ca alea de se folosesc in spital ... soțul meu a zis că păcat că nu mai are masca aia de gaze
de război de la gărzile patriotice).
Ce combinații am mai făcut:
- ardei iute colorat
- ardei iute bulgăresc + un pic de ardei iute normal
- ardei iute + gogonele + ardei kapia + ceapă (roșie și albă)
Ultima editare efectuata de catre aurora in Sam 08 Oct 2011, 5:15 pm, editata de 2 ori
aurora- Mesaje : 7463
Data de inscriere : 02/01/2010
Localizare : RO, Hunedoara
Re: Dulceață de ARDEI IUTE
Păi de ce n-ai făcut și poze?
Rețeta este interesantă...! O fac și eu!
Rețeta este interesantă...! O fac și eu!
another- Mesaje : 5532
Data de inscriere : 02/01/2010
Varsta : 59
Localizare : Undeva în Valahia!
aurora- Mesaje : 7463
Data de inscriere : 02/01/2010
Localizare : RO, Hunedoara
Re: Dulceață de ARDEI IUTE
dacă vin la București îți aduc un borcănel...
la schimb pe unul de la tine
la schimb pe unul de la tine
aurora- Mesaje : 7463
Data de inscriere : 02/01/2010
Localizare : RO, Hunedoara
Re: Dulceață de ARDEI IUTE
pare foarte interesanta reteta, merita incercata! imi place la nebunie ardeiul iute, sunt in stare sa-l pun in orice mancare!
ciocio- Mesaje : 8
Data de inscriere : 08/01/2013
Varsta : 38
Localizare : bacau
Re: Dulceață de ARDEI IUTE
ciocio a scris:pare foarte interesanta reteta, merita incercata! imi place la nebunie ardeiul iute, sunt in stare sa-l pun in orice mancare!
dADADA... eu o fac in fiecare toamna!
Dar e cumplit cand tai ardeiul... o masca de gaze ar fi buna!
Altfel, trebuie neaparat sa te legi cu un fular la gura-nas!
aurora- Mesaje : 7463
Data de inscriere : 02/01/2010
Localizare : RO, Hunedoara
Re: Dulceață de ARDEI IUTE
cand eram mica aveam o masca de gaze prin boxa, nu stiu ce s-a intamplat cu ea, dar cred ca tot prin boxa ar trebui sa fie... ) tare buna ar fi!
ciocio- Mesaje : 8
Data de inscriere : 08/01/2013
Varsta : 38
Localizare : bacau
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|