Storceag (storceac)
3 participanți
Pagina 1 din 1
Storceag (storceac)
Storceag (storceac)
Ingrediente
- 500 de grame de pește dezosat (file)
- un ardei gras
- două cepe
- o lămâie
- un cartof
- oțet
- ulei
- doi morcovi
- două roșii
- un gălbenuș de ou
- câteva linguri de smântână
- o lămâie
- leuștean verde
Storceagul sau storceacul cum i se mai spune, este o ciorbă de pește specifică Deltei Dunării. Nu trebuie confundată cu ciorba de pește lipovenească. Aceea este cu totul altceva.
Storceagul este o ciorbă care se face în principal din sturion, sau, în orice caz, din pește cu carne albă și, numai din pește dezosat!
Eu am făcut din somn, sau iaprac cum numesc pescarii valahi de la Dunărea de jos, somoteii de sub un kilogram!
Pentru început, dați peștele cu sare și puneți-l la rece!
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Puneți la fiert circa doi litri de apă. Tăiați mărunt morcovii, ardeiul gras și ceapa și puneți-le un pic la călit în ulei, la foc domol. Nu veți căli însă și cartoful! Pe acesta îl tăiați cubulețe și îl veți pune să fiarbă în ciorbă, la timpul potirvit!
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
După trei-patru minute adăugați și roșiile curățate de coajă și tăiate cubulețe. Lăsați la călit foarte puțin acest zarzavat. După aceea, puneți-l peste apa care fierbe. E momentul să adăugați și bucățile de cartof. Lăsați să fiarbă zarzavatul, încercând când și când cartofii. Nu trebuie să lăsăm ca aceștia să se fiarbă până să se fărâme!
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Tăiați peștele cubulețe.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Adăugați peștele în zeama care fierbe și lăsați 15-20 de minute, să fiarbă și peștele.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Tăiați lămâia decojită cubulețe și adăugați-o în zeama în acre acum fierbe și peștele.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Separați gălbenușul unui ou, amestecați-l cu două-trei linguri de smântână și cu puțină zeamă de ciorbă, ca să fie fluid. Nu se pune și albușul de la ou, pentru că se vor face zdrențe și nua sta urmărim la această ciorbă, ci doar s-o îngroșăm cu smântână și ou!
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Opriți focul și adăugați peste ciorbă amestecul de gălbenuș, smântână și zeamă de ciorbă. Dregeți cu oțet, după gust!
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Puneți cât mai mult leuștean!
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
În farfurie, puneți piper pisat și serviți cu ardei iute! Nu uitați de harissa!
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Ingrediente
- 500 de grame de pește dezosat (file)
- un ardei gras
- două cepe
- o lămâie
- un cartof
- oțet
- ulei
- doi morcovi
- două roșii
- un gălbenuș de ou
- câteva linguri de smântână
- o lămâie
- leuștean verde
Storceagul sau storceacul cum i se mai spune, este o ciorbă de pește specifică Deltei Dunării. Nu trebuie confundată cu ciorba de pește lipovenească. Aceea este cu totul altceva.
Storceagul este o ciorbă care se face în principal din sturion, sau, în orice caz, din pește cu carne albă și, numai din pește dezosat!
Eu am făcut din somn, sau iaprac cum numesc pescarii valahi de la Dunărea de jos, somoteii de sub un kilogram!
Pentru început, dați peștele cu sare și puneți-l la rece!
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Puneți la fiert circa doi litri de apă. Tăiați mărunt morcovii, ardeiul gras și ceapa și puneți-le un pic la călit în ulei, la foc domol. Nu veți căli însă și cartoful! Pe acesta îl tăiați cubulețe și îl veți pune să fiarbă în ciorbă, la timpul potirvit!
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
După trei-patru minute adăugați și roșiile curățate de coajă și tăiate cubulețe. Lăsați la călit foarte puțin acest zarzavat. După aceea, puneți-l peste apa care fierbe. E momentul să adăugați și bucățile de cartof. Lăsați să fiarbă zarzavatul, încercând când și când cartofii. Nu trebuie să lăsăm ca aceștia să se fiarbă până să se fărâme!
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Tăiați peștele cubulețe.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Adăugați peștele în zeama care fierbe și lăsați 15-20 de minute, să fiarbă și peștele.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Tăiați lămâia decojită cubulețe și adăugați-o în zeama în acre acum fierbe și peștele.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Separați gălbenușul unui ou, amestecați-l cu două-trei linguri de smântână și cu puțină zeamă de ciorbă, ca să fie fluid. Nu se pune și albușul de la ou, pentru că se vor face zdrențe și nua sta urmărim la această ciorbă, ci doar s-o îngroșăm cu smântână și ou!
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Opriți focul și adăugați peste ciorbă amestecul de gălbenuș, smântână și zeamă de ciorbă. Dregeți cu oțet, după gust!
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Puneți cât mai mult leuștean!
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
În farfurie, puneți piper pisat și serviți cu ardei iute! Nu uitați de harissa!
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Ultima editare efectuata de catre another in Sam 18 Iun 2011, 4:22 pm, editata de 1 ori
another- Mesaje : 5532
Data de inscriere : 02/01/2010
Varsta : 59
Localizare : Undeva în Valahia!
Re: Storceag (storceac)
Imi place ca ai calit legumele Si de asemenea imi place ca ai curatat rosiile de coaja si le-ai taiat cubulete Arata bine
Mihaela- Mesaje : 2743
Data de inscriere : 03/02/2010
Re: Storceag (storceac)
ma duc sa mananc... ciorba de legume...mare adunatura!!!!!!
dup'aia studiez ciorba ta
dup'aia studiez ciorba ta
aurora- Mesaje : 7463
Data de inscriere : 02/01/2010
Localizare : RO, Hunedoara
Re: Storceag (storceac)
Asaaaa... ciorba este de vis !!!
Eu fac cam asa cum ai spus tu... cam toate ciorbele
Dar bineinteles fara lamaie, ca acresc cu ce se nimereste... bors, de ex.
Dar dresul cu galbenus + smantana este de baza la mine la orice ciorba.
Si verdeata cat cuprinde... mai ales leustean!!!
Eu la ciorba asta stii ce as adauga?
Niste mujdei de usturoi, macar pentru bunatatea de peste!!!
Da, trebuie sa fac si eu neaparat "storceag"... dar dai tu in scris ca fileul nu are oase ?!?!?!
Ca daca apare vreun oscior, am incurcat-o cu sotzul meu.
Oare cu peste "tilapia" se poate face? Ca e singurul pe care sotzul il mananca fara nici o grija.
Tilapia garantat nu are oase...are carnea alba, dar... DAR ... nu are nici un gust !!!!
Eu fac cam asa cum ai spus tu... cam toate ciorbele
Dar bineinteles fara lamaie, ca acresc cu ce se nimereste... bors, de ex.
Dar dresul cu galbenus + smantana este de baza la mine la orice ciorba.
Si verdeata cat cuprinde... mai ales leustean!!!
Eu la ciorba asta stii ce as adauga?
Niste mujdei de usturoi, macar pentru bunatatea de peste!!!
Da, trebuie sa fac si eu neaparat "storceag"... dar dai tu in scris ca fileul nu are oase ?!?!?!
Ca daca apare vreun oscior, am incurcat-o cu sotzul meu.
Oare cu peste "tilapia" se poate face? Ca e singurul pe care sotzul il mananca fara nici o grija.
Tilapia garantat nu are oase...are carnea alba, dar... DAR ... nu are nici un gust !!!!
aurora- Mesaje : 7463
Data de inscriere : 02/01/2010
Localizare : RO, Hunedoara
Re: Storceag (storceac)
Ia file de somn, cum am luat eu și este sigur fără oase !aurora a scris:Asaaaa... ciorba este de vis !!!
Eu fac cam asa cum ai spus tu... cam toate ciorbele
Dar bineinteles fara lamaie, ca acresc cu ce se nimereste... bors, de ex.
Dar dresul cu galbenus + smantana este de baza la mine la orice ciorba.
Si verdeata cat cuprinde... mai ales leustean!!!
Eu la ciorba asta stii ce as adauga?
Niste mujdei de usturoi, macar pentru bunatatea de peste!!!
Da, trebuie sa fac si eu neaparat "storceag"... dar dai tu in scris ca fileul nu are oase ?!?!?!
Ca daca apare vreun oscior, am incurcat-o cu sotzul meu.
Oare cu peste "tilapia" se poate face? Ca e singurul pe care sotzul il mananca fara nici o grija.
Tilapia garantat nu are oase...are carnea alba, dar... DAR ... nu are nici un gust !!!!
another- Mesaje : 5532
Data de inscriere : 02/01/2010
Varsta : 59
Localizare : Undeva în Valahia!
Re: Storceag (storceac)
another a scris:Ia file de somn, cum am luat eu și este sigur fără oase !aurora a scris:Asaaaa... ciorba este de vis !!!
Eu fac cam asa cum ai spus tu... cam toate ciorbele
Dar bineinteles fara lamaie, ca acresc cu ce se nimereste... bors, de ex.
Dar dresul cu galbenus + smantana este de baza la mine la orice ciorba.
Si verdeata cat cuprinde... mai ales leustean!!!
Eu la ciorba asta stii ce as adauga?
Niste mujdei de usturoi, macar pentru bunatatea de peste!!!
Da, trebuie sa fac si eu neaparat "storceag"... dar dai tu in scris ca fileul nu are oase ?!?!?!
Ca daca apare vreun oscior, am incurcat-o cu sotzul meu.
Oare cu peste "tilapia" se poate face? Ca e singurul pe care sotzul il mananca fara nici o grija.
Tilapia garantat nu are oase...are carnea alba, dar... DAR ... nu are nici un gust !!!!
Dada, numai sa gasesc la REAL.
Ca tu esti la Dunare, ai pescarie, dai comanda si se faceeee!!!
aurora- Mesaje : 7463
Data de inscriere : 02/01/2010
Localizare : RO, Hunedoara
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|