Ziua clatitelor
+3
little light
aurora
iulia
7 participanți
Pagina 1 din 1
Ziua clatitelor
Pentru cine nu stia, maine, pe 2 februarie, odata cu Intampinarea Domnului, in tarile francofone se serbeaza Ziua Clatitelor: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Iata si cateva retete de clatite (in franceza): [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Iata si cateva retete de clatite (in franceza): [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
iulia- Mesaje : 1087
Data de inscriere : 05/01/2010
Varsta : 53
Re: Ziua clatitelor
Umplutura clasică este gem de caise sau de prune sau de măceşe sau de gutui.
Sau de brânză de vacă dulce, cu ouă, zahăr şi smântână.
Sau nucă măcinată cu zahăr (sau miere)
O umplutură foarte bună este banana cu smântână şi un pic de zahăr pudră.
Şi au mai fost foarte bune clătitele umplute cu brânză blue şi cu bucăţele de măr verde.
Sau de brânză de vacă dulce, cu ouă, zahăr şi smântână.
Sau nucă măcinată cu zahăr (sau miere)
O umplutură foarte bună este banana cu smântână şi un pic de zahăr pudră.
Şi au mai fost foarte bune clătitele umplute cu brânză blue şi cu bucăţele de măr verde.
aurora- Mesaje : 7463
Data de inscriere : 02/01/2010
Localizare : RO, Hunedoara
Re: Ziua clatitelor
Formula clatitei perfecte
O profesoara din Marea Britanie a ajuns la concluzia ca bucatarii amatori sau profesionisti au nevoie,
pentru prepararea clatitelor perfecte, de o complicata formula algebrica.
Ruth Fairclough, profesoara de matematica la Universitatea Wolverhampton, spune ca
100 - s(10L - 7F A C(k - C) A T(m - T)t/(S - E)
ajuta la prepararea unuia dintre cele mai delicioase deserturi.
"L" arata de cate ori trebuie amestecata compozitia
iar "C" densitatea acesteia.
"F" indica numarul de "rotiri" ale clatitei,
"k" consistenta aluatului
iar "T" temperatura recipientului in care se coace clatita.
Temperatura ideala este determinata de "m",
"S" este timpul de dospire a compozitiei inainte de fi pusa in tigaie
iar "E" durata care trebuie sa treaca de la coacerea clatitei pana la servire.
Cu cat rezultatul final al formulei se apropie de 100, cu atat clatita este mai gustoasa.
"Am inventat aceasta formula pentru ca ador sa le prepar clatite celor doua fiice ale mele", precizeaza profesoara.
O profesoara din Marea Britanie a ajuns la concluzia ca bucatarii amatori sau profesionisti au nevoie,
pentru prepararea clatitelor perfecte, de o complicata formula algebrica.
Ruth Fairclough, profesoara de matematica la Universitatea Wolverhampton, spune ca
100 - s(10L - 7F A C(k - C) A T(m - T)t/(S - E)
ajuta la prepararea unuia dintre cele mai delicioase deserturi.
"L" arata de cate ori trebuie amestecata compozitia
iar "C" densitatea acesteia.
"F" indica numarul de "rotiri" ale clatitei,
"k" consistenta aluatului
iar "T" temperatura recipientului in care se coace clatita.
Temperatura ideala este determinata de "m",
"S" este timpul de dospire a compozitiei inainte de fi pusa in tigaie
iar "E" durata care trebuie sa treaca de la coacerea clatitei pana la servire.
Cu cat rezultatul final al formulei se apropie de 100, cu atat clatita este mai gustoasa.
"Am inventat aceasta formula pentru ca ador sa le prepar clatite celor doua fiice ale mele", precizeaza profesoara.
aurora- Mesaje : 7463
Data de inscriere : 02/01/2010
Localizare : RO, Hunedoara
Re: Ziua clatitelor
Clasamentul preferintelor mele in materie de clatite dulci:
1. cu ciocolata
2. cu gem de visine
3. cu mere caramelizate, scortisoara si sos de vanilie
Cu clatite "sarate", cu diverse umpluturi ca de pizza (jambon, salam, cascaval, ou, marar, ardei, rosii, rucola...) l-am momit pe baiatul meu si-i plac foarte mult.
1. cu ciocolata
2. cu gem de visine
3. cu mere caramelizate, scortisoara si sos de vanilie
Cu clatite "sarate", cu diverse umpluturi ca de pizza (jambon, salam, cascaval, ou, marar, ardei, rosii, rucola...) l-am momit pe baiatul meu si-i plac foarte mult.
iulia- Mesaje : 1087
Data de inscriere : 05/01/2010
Varsta : 53
Re: Ziua clatitelor
cum faci "cu mere caramelizate, scortisoara si sos de vanilie"?
eu mai fac budinca cu spanac, sau cu ciuperci, cu carne tocata
eu mai fac budinca cu spanac, sau cu ciuperci, cu carne tocata
aurora- Mesaje : 7463
Data de inscriere : 02/01/2010
Localizare : RO, Hunedoara
Re: Ziua clatitelor
Cu mere caramelizate:
Merele curatate de coaja si cotor se taie in felii sau in cuburi si se calesc in unt, apoi se adauga zahar alb sau brun si se lasa pe foc pana zaharul se inmoaie si prinde o culoare aurie. Se adauga putina scortisoara.
Sosul de vanilie e un sos cald si dulce de frisca cu vanilie.
2 linguri de mere caramelizate se pun in mijlocul clatitei, se toarna apoi peste ele 2-3 linguri de sos de vanilie, clatita se strange in forma de punguta si se leaga cu un firicel de coaja de portocala. Se orneaza cu o crenguta de menta.
Merele curatate de coaja si cotor se taie in felii sau in cuburi si se calesc in unt, apoi se adauga zahar alb sau brun si se lasa pe foc pana zaharul se inmoaie si prinde o culoare aurie. Se adauga putina scortisoara.
Sosul de vanilie e un sos cald si dulce de frisca cu vanilie.
2 linguri de mere caramelizate se pun in mijlocul clatitei, se toarna apoi peste ele 2-3 linguri de sos de vanilie, clatita se strange in forma de punguta si se leaga cu un firicel de coaja de portocala. Se orneaza cu o crenguta de menta.
iulia- Mesaje : 1087
Data de inscriere : 05/01/2010
Varsta : 53
little light- Mesaje : 6950
Data de inscriere : 02/01/2010
Varsta : 45
Localizare : Bucuresti
Re: Ziua clatitelor
Cine mai citeste ca mine la miezul noptii de clatite cu mere caramelizate
si sos de vanilie?!?!? wowowow, ce pofta mi-am facut!!!
si sos de vanilie?!?!? wowowow, ce pofta mi-am facut!!!
aurora- Mesaje : 7463
Data de inscriere : 02/01/2010
Localizare : RO, Hunedoara
Re: Ziua clatitelor
Mai Ina, de nu te-oi pune io sa faci d'astea si la Straja, sa vezi tu ! Si sa dea Domnul sa nu faci...
another- Mesaje : 5532
Data de inscriere : 02/01/2010
Varsta : 59
Localizare : Undeva în Valahia!
Re: Ziua clatitelor
am facut si eu, dupa o reteta a unei prietene bune
ea o numea.."aspirator de barbati"
ea o numea.."aspirator de barbati"
sare.ochi- Mesaje : 1865
Data de inscriere : 07/02/2010
Varsta : 44
cactus- Mesaje : 632
Data de inscriere : 15/01/2011
Varsta : 73
Localizare : s-a schimbat
Re: Ziua clatitelor
Pozeeeee...! Şi reţetaaaa....!sare.ochi a scris:am facut si eu, dupa o reteta a unei prietene bune
ea o numea.."aspirator de barbati"
another- Mesaje : 5532
Data de inscriere : 02/01/2010
Varsta : 59
Localizare : Undeva în Valahia!
Re: Ziua clatitelor
Hai sa va intreb si pe voi; am cumparat din tirg un praf de facut "Clatite pufoase" de la Dr. Oetker si acolo zice ca-i un amestec pentru 100 ml lapte batut sau iaurt, 1 ou si 1 lingura de unt sau ulei
Si mai zice ca in vas se bate oul spuma, se amesteca cu 100 ml de lapte batut si cu unt si peste amestecul asta se varsa continutul plicului si se omogenizeaza.
Si dupa aia se ia o tigaie, se unge cu ulei si o pui la foc mediu. Si mai zice ca acolo se pun cu o lingura clatitele si se prajesc, etc, etc.
DAR astea seamana mai mult cu un fel de gogoshi nu cu clatite si - laptele batut sau iaurtul nu-s acre ? Si clatita trebe sa iasa dulce.....
OK - nu pricep dar si daca-i o porcarie, n-am pierdut decat 4 lei...
Sau o fi cum zic ei ???
Si mai zice ca in vas se bate oul spuma, se amesteca cu 100 ml de lapte batut si cu unt si peste amestecul asta se varsa continutul plicului si se omogenizeaza.
Si dupa aia se ia o tigaie, se unge cu ulei si o pui la foc mediu. Si mai zice ca acolo se pun cu o lingura clatitele si se prajesc, etc, etc.
DAR astea seamana mai mult cu un fel de gogoshi nu cu clatite si - laptele batut sau iaurtul nu-s acre ? Si clatita trebe sa iasa dulce.....
OK - nu pricep dar si daca-i o porcarie, n-am pierdut decat 4 lei...
Sau o fi cum zic ei ???
cactus- Mesaje : 632
Data de inscriere : 15/01/2011
Varsta : 73
Localizare : s-a schimbat
Re: Ziua clatitelor
trebuie sa incerci si-atunci ai doua variante: ori ies cele mai pufoase clatite pe care le-ai mancat, ori pierzi mai mult de 4 lei
@Another - n-am mai facut clatitele astea de cativa ani, si nici nu le mai fac
@Another - n-am mai facut clatitele astea de cativa ani, si nici nu le mai fac
sare.ochi- Mesaje : 1865
Data de inscriere : 07/02/2010
Varsta : 44
Re: Ziua clatitelor
sare.ochi a scris:trebuie sa incerci si-atunci ai doua variante: ori ies cele mai pufoase clatite pe care le-ai mancat, ori pierzi mai mult de 4 lei
@Another - n-am mai facut clatitele astea de cativa ani, si nici nu le mai fac
pai, atunci nu le fac nici io; ar fi pacat de ou...
cactus- Mesaje : 632
Data de inscriere : 15/01/2011
Varsta : 73
Localizare : s-a schimbat
Re: Ziua clatitelor
mai ai timp de gandire, nu cred ca expira asa repede
sare.ochi- Mesaje : 1865
Data de inscriere : 07/02/2010
Varsta : 44
Re: Ziua clatitelor
Am facut si eu clatite d'alea de la dr oetker...
Nu sunt ca si clatitete facute de noi, alea subtiri.
Sunt ca si clatitele "americane" cred... dar sunt bune... poti incerca.
Sunt mai mici si mai groase.
Incearca-le si spune-ne ce a iesit... e pacat sa le arunci fara a le proba!
Nu sunt ca si clatitete facute de noi, alea subtiri.
Sunt ca si clatitele "americane" cred... dar sunt bune... poti incerca.
Sunt mai mici si mai groase.
Incearca-le si spune-ne ce a iesit... e pacat sa le arunci fara a le proba!
aurora- Mesaje : 7463
Data de inscriere : 02/01/2010
Localizare : RO, Hunedoara
Re: Ziua clatitelor
Ai putea să încerci...sare.ochi a scris:trebuie sa incerci si-atunci ai doua variante: ori ies cele mai pufoase clatite pe care le-ai mancat, ori pierzi mai mult de 4 lei
@Another - n-am mai facut clatitele astea de cativa ani, si nici nu le mai fac
another- Mesaje : 5532
Data de inscriere : 02/01/2010
Varsta : 59
Localizare : Undeva în Valahia!
Re: Ziua clatitelor
Ai putea să încerci... [/quote]Dadada... reţeptaanother a scris:@Another - n-am mai facut clatitele astea de cativa ani, si nici nu le mai fac
aurora- Mesaje : 7463
Data de inscriere : 02/01/2010
Localizare : RO, Hunedoara
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|